Päihdeperheen lapsena kasvaneen Miisan tarina

”Olet yhtä arvokas kuin kaikki muutkin”

Parikymppinen Miisa on elänyt perheessä, jossa sekä isä että äiti juovat. Pienet lapset olivat viikkoja täysin oman onnensa nojassa. Miisan isä oli väkivaltainen, perhe oli sosiaalitoimen asiakas ja poliisit tulivat kotihälytykselle keskimäärin kerran kuussa. Vaikka kerrostalonaapurit tiesivät mitä perheessä tapahtuu, he eivät avanneet lapsille ovea, kun nämä pakenivat öisin rappukäytävään soittamaan naapureiden ovikelloja.

- Sosiaalityöntekijätkin vaan tarkkaili, kun me leikittiin niillä puupalikoilla, ei kukaan koskaan oikein tuntunut olevan meistä kiinnostunut. Olen minä vieläkin vähän katkera ja ihmeissäni, miksei kukaan puuttunut meidän elämään. Miksei meitä otettu huostaan?

Miisalla oli monia hyviä ystäviä ”tavallisista perheistä”, joiden kodeissa hän sai mallin siitä, millaista on ”normaali perhe-elämä”. Miisa ajatteli, että joskus hänelläkin on ihana, kauniisti sisustettu koti. 

- Minulla on voimakas tahto, sellainen pakene ja taistele -asenne. Ja minä tiesin aina, että ansaitsen jotain parempaa.

Myös koulu oli lahjakkaalle tytölle turvapaikka, jossa ei tarvinnut pelätä. Ysin oppilaana hän sai myönteistä huomiota ja kannustusta opettajilta. 15-vuotiaana Miisa meni itse puhumaan koulukuraattorille ja sanoi haluavansa pois kotoa. Miisa pääsi turvalliseen kriisiperheeseen, nuorisokotiin ja terapiaan. 16-vuotiaana Miisa muutti satojen kilometrien päähän Helsinkiin ja aloitti lukion. Oli vapauttavaa, kun sai uuden ystäväpiirin, jossa ei tiedetty mitään hänen kotitaustastaan. 

- Unelmointi ja mielikuvitus antoivat minulle lapsena mahdollisuuden asettua kaiken ahdistavan ulkopuolelle, Miisa kertoo.

Nyt Miisa on valmistunut sairaanhoitajaksi ja suunnittelee yliopisto-opintoja. Kaksi vuotta sitten hän teki itse lastensuojeluilmoituksen nuorimmasta veljestään, joka sitten otettiin huostaan. Miisa sanoo, että oikeastaan kaikilla sisaruksilla menee nyt ihan hyvin ja he ovat keskenään ”tiivis porukka”.

Nuoruudessa oli silti myös ”harhapolkuja”, jolloin Miisa itsekin joi rajusti, hänellä oli poikaystäviä, joilla oli päihdeongelmia ja häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi. Uusien läheisten ystäviensä kanssa Miisa on oppinut, että hänen kokemuksensa, häpeänsä tai alemmuuden- ja ulkopuolisuudentunteensa eivät näy päällepäin. Hän haluaa rohkaista muita päihdeperheissä kasvaneita lapsia ja nuoria riuhtaisemaan itsensä irti sukupolvien ketjusta.

- Vaikka kuinka tunnet itsesi muita huonommaksi ja häpeät itseäsi, toinen ihminen voi nähdä sinussa paljon hyvää. Muista, että olet yhtä arvokas kuin ne kaikki muutkin.

 

Sivu päivitetty 18.12.2013
Sininauhaliitto

Sininauhaliiton ja sen jäsenyhteisöjen erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.