Alkoholistin puolisona eläneen Ritvan tarina

"Käännekohta elämässämme oli, kun jätin mieheni yksin selvittämään asiansa". 

Ritva on alkoholistin tytär ja toipuneen alkoholistin puoliso, jonka omat kokemukset ovat johtaneet päihdeperheterapeutin työhön.

- Alkoholismi on kieltämisen sairaus ja alkoholistin läheiset ovat yhtä sairaita kuin alkoholisti itse. Vasta jälkeenpäin tajusin miten väärin olin elänyt 15 vuotta puolisoni rinnalla. Kuten Ritva toteaa, alkoholistin läheiset – puoliso, vanhemmat, lapsi – ottavat usein kantaakseen ymmärtäjän ja kaikesta huolehtijan roolin. Siitä alkoholisti imee voimaa omaan olemassaoloonsa.

- Minusta tuli jo lapsena pikku aikuinen, joka auttoi, pelasti, vahti, lohdutti ja lahjoi. Kun isä oli humalassa, juttelin hänen kanssaan yökausia, jotta isä ei olisi käynyt käsiksi äitiin, että äiti sai nukkua rauhassa. Oman mieheni alkoholismi ilmeni ihan erilaisena käytöksenä, joten en heti tunnistanut sitä. Vaikka hän joi, alussa vähemmän, myöhemmin enemmän, hän oli aina kiltti ja huolehtivainen. Sain oikein prinsessakohtelua. Häntä ei tarvinnut lohduttaa tai pelätä, hän vain joi ja sammui.

Ritva yritti kaikkensa raitistaakseen miehensä. Vuosien ajan hän teki valtavasti töitä pitääkseen perheen talouden uomissaan, paikatakseen juomisen aiheuttamia ongelmia ja säästääkseen perhettä. Kaiken tämän keskellä häneltä unohtui tärkein. Omat kasvavat lapset jäivät täysin ilman henkistä tukea ja turvaa. Aivan liian nuorina myös he joutuivat kantamaan osan aikuisen vastuusta.

- Vuosia koin valtavaa syyllisyyttä, voimattomuutta ja häpeää siitä, etten pystynyt miestäni raitistamaan.

Ritva piti perheen kulisseja pystyssä, eikä nöyrtynyt edes sosiaalitoimistossa. Hän sääli ja kaipasi miestä, joka oli joskus jakanut vastuun arjesta hänen kanssaan. Lopulta kuitenkin voimakas viha, kuvotus ja halveksunta miestä kohtaan nousivat päällimmäisiksi. Ritva koki tulleensa täydellisen voimattomuuden rajalle. Kun puoliso sitten jälleen erään kerran kärähti rattijuopumuksesta, Ritva ei enää rientänyt auttamaan, vaan jätti miehensä selvittämään omat sotkunsa. Miehen raitistuminen ja koko perheen toipuminen sai alkusysäyksensä siitä päivästä. Mies hakeutui Minnesota-hoitoon Lapualle, jossa hoidetaan myös alkoholistin läheisiä. Ritva kuvaa läheisten vertaistukiryhmän merkitystä itselleen.

- Kun siinä ringissä kuulet jokaisen ihmisen kertomuksessa oman elämäsi, kuvitelmat omasta erinomaisuudesta ja oman kokemuksen ainutlaatuisuudesta romuttuvat. Saat valtavasti lohtua ymmärtäessäsi, että et ole yksin. Se mahdollisti minulle nöyrtymisen, rehellisyyden itselle ja muille.

Toki toipumisen alkaminen ja elämä raitistuneen miehen rinnalla merkitsi myös hetkellistä tyhjyyttä elämässä, se vaati uuden opettelemista. Uusi alku on myös oppimista elämään ilman surua ja jatkuvaa huolta.

- On opeteltava luottamaan siihen, että kyllä tästä elämästä selvitään. Samalla valtava taakka on poissa. Ja tilalla on ymmärrys siitä, etten minä yksin määrää kaikkea, enkä ole yksin.

Lisätietoja Minnesota-Hoito Oy:n läheistyöstä: www.minnesota-hoito.fi/minnesota-hoito/laheiset


Sivu päivitetty 18.12.2013
Sininauhaliitto

Sininauhaliiton ja sen jäsenyhteisöjen erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.